Astma

Astma behoort tot COPD. COPD is de afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor longziekten. COPD is, zoals de naam al zegt, niet geneeslijk(Chronic = chronisch/blijvend). De longen zijn namelijk zo ontstoken dat ze beschadigd blijven. Mensen met COPD komen dagelijks ongeveer de helft aan lucht tekort. Het belangrijkste kenmerk van COPD is de ernstige benauwdheid die ontstaat door een zuurstoftekort.

Het probleem bij COPD en astma is dat ze vaak door elkaar gehaald worden of juist als hetzelfde worden aangezien. De reden hiervoor is dat beide longziekten te maken hebben met een ontsteking van de longen en dus ook bijna dezelfde klachten hebben (zoals benauwdheid en hoesten). Er is echter wel een verschil tussen de 2 longziekten. COPD komt vaak voor bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar en wordt veroorzaakt door roken of langdurige blootstelling aan giftige stoffen. Astma daarentegen kan voorkomen op alle leeftijden en word veroorzaakt door en allergie of overgevoeligheid aan een bepaalde stof. Beide longziekten kunnen natuurlijk ook erfelijk zijn. Ook is het verloop van beide longziekten heel erg anders. Bij mensen die COPD hebben worden de longen geleidelijk slechter, omdat ze onherstelbaar beschadigd zijn. Hierdoor vermindert de levensverwachting van COPD-patiënten ook vaak. Bij mensen die astma hebben, verandert de levensverwachting nauwelijks, want de beschadiging van de longen word verminderd door gebruik van medicatie.

Mensen met astma hebben dus een chronische(=blijvende) ontsteking in hun longen. Door deze ontsteking zijn de longen bijna altijd geïrriteerd. Deze ontsteking zorgt ervoor dat astmapatiënten gevoeliger zijn voor prikkels zoals, rook, huisdieren en huisstofmijt. De longen van een astmapatiënt reageert op zo’n prikkel door zich te vernauwen, waardoor ze het vaak benauwt krijgt of moet hoesten. Als zo een reactie acuut plaatsvindt, wordt er ook wel gesproken over een astma-aanval. Deze reacties verschillen vaak per persoon en per soort astma.

Wat gebeurt er tijdens een astma-aanval?

Als mensen met astma worden geprikkeld door bijvoorbeeld  rook, zwellen de slijmvliezen in je longen, keel en neus op en produceren ze extra vocht en slijm. De spiertjes die om de bronchiën (luchtwegen) zitten trekken zich samen en maken hierdoor de luchtwegen smaller. De longen zitten nu vol met lucht wat niet genoeg zuurstof (en te veel koolstofdioxide) bevat. Deze kettingreactie wordt ook wel een astma-aanval genoemd. Een astma aanval kan beangstigend zijn, maar is op zich niet gevaarlijk.