Onderzoek

Wij hebben onderzocht of er een verschil is in de ontwikkeling van de longen van astmapatiënten. Hiervoor hebben we 2 groepen onderzocht, namelijk mensen met astma en mensen zonder astma. De 'gezonde' mensen stellen in dit geval de 'blanco' proef voor. Deze 2 groepen hebben we eerst apart geobserveerd en daarna met elkaar vergeleken. Onze resultaten zijn hieronder te zien.

Vooraf:
We hebben bij het uitvoeren van de metingen rekening gehouden met verschil in geslacht en leeftijd. Daarom hebben we telkens 2 personen genomen, een met astma en een zonder astma, van hetzelfde geslacht en ongeveer dezelfde leeftijd. Deze groepjes van 2 personen hebben we ook steeds een andere letter gegeven. Met deze aanpak hebben het verschil tussen geslachten uitgesloten en het verschil in leeftijden verminderd, want zo hopen we een nauwkeuriger resultaat te krijgen.
We hebben ook gekeken of er ‘uitbijters’ waren. Uitbijters zijn waarden die verdacht lijken of fout zijn door bijvoorbeeld een fout tijdens het uitvoeren van de meting. We hebben bij beide groepen een grafiek gemaakt met een vloeiende lijn om de uitbijters zo veel mogelijk buiten beschouwing te laten.

Omdat sommige metingen afwijkend zijn hebben we voor een beter overzicht ook een grafiek gemaakt. We hebben met zwart de punten met elkaar verbonden, zoals de grafiek wordt als je alle metingen erin verwerkt. Met rood hebben we het totale gemiddelde aangegeven en met groen hebben we een vloeiende lijn gemaakt. Deze lijn is zodanig getekend dat het door zoveel mogelijk punten gaat, maar toch de uitbijters uit de grafiek laat. Zo hebben we een beter overzicht over het totaal.

Onderzoeksvraag 1:

Is er een verschil in de longcapaciteit tussen een jong gezond en een oud gezond persoon?

Hypothese: 
Wij denken dat er een verschil zal zijn in de longcapaciteit tussen een gezonde jonge mens en een gezonde oude mens. Als je ouder wordt zullen de longblaasjes zodanig verzwakken waardoor de longinhoud verkleind zal worden. Oudere mensen moeten namelijk ook vaker in- en uitademen dan jonge mensen. 

Resultaten:



Uitbijters bij deze meting zijn persoon A, persoon E, persoon F en Persoon I.
De afwijking van persoon A is zo groot. Dit ligt vooral aan de leeftijd. De longen van persoon A hebben zich nog niet goed ontwikkeld. Persoon A lijkt dus een uitbijter, maar is het niet.

Personen E en F sporten al jarenlang. Deze personen hebben veel getraind op het gebied van cardio en kracht. Deze personen hebben met behulp van sport ervoor gezorgd dat hun longen beter functioneren dan normaal.
Persoon I heeft jarenlang zware arbeid verricht. Het kan zijn dat hij gemiddeld hoger scoort door de juiste ademhaling te handhaven bij zijn zware arbeid.

Conclusie:
Uit de meetresultaten en de grafiek blijkt dat jonge gezonde mensen hoger scoren dan het gemiddelde dan bij oude gezonde mensen. Naarmate een persoon ouder wordt, wordt de afwijking van het gemiddelde kleiner. Er is dus een verschil in de longcapaciteit van jonge gezonde en oude gezonde mensen. Uit de vloeiende (groene) lijn blijkt dat de longen bij jonge personen nog aan het ontwikkelen zijn. Dit kan je zien aan de steilheid van de vloeiende lijn. Naarmate mensen ouder worden, bereikt de longcapaciteit zijn toppunt en loopt deze bijna horizontaal. De longcapaciteit kan nog wel beïnvloedt worden door andere factoren, zoals roken en sporten.

Onderzoeksvraag 2:
Zit er een verschil in de longcapaciteit van jonge mensen met astma en oudere mensen met astma?

Hypothese: 
Wij denken ook dat er een verschil zal zijn in de longcapaciteit tussen een jong astmapatiënt en een oud astmapatiënt. Wij denken wel dat dit verschil groter zal zijn dan het verschil tussen een gezond jonge mens en een gezonde oude mens, omdat het hebben van astma ook invloed heeft op je longen. Als daar ook nog de invloed van de ouderdom bovenop komt, zal dit verschil dus groter worden.

Resultaten :

 

Uitbijters bij deze meting zijn persoon A, persoon E en persoon H. Persoon A lijkt in dit geval op een uitbijter, maar dat is niet zo. Persoon A is nog redelijk jong en de longen hebben zich gewon nog niet zo veel ontwikkeld. Persoon E is een voetballer en persoon H een wielrenner. Deze personen hebben met behulp van sport ervoor gezorgd dat hun longen toch nog goed kunnen functioneren ondanks dat ze astma hebben. Deze ‘extra’ ontwikkeling van de longen zorgt ervoor dat persoon E en H uitbijters lijken.

Conclusie:
Uit de meetresultaten en de grafiek blijkt dat jonge astmapatiënten en oude astmapatiënten lager scoren dan het gemiddelde. Naarmate de jonge astmapatiënt ouder wordt, wordt het verschil tussen het gemiddelde en de afwijking kleiner. De jonge astmapatiënt haalt dan het gemiddelde ongeveer bij het 20ste levensjaar. Na ongeveer het 30ste levensjaar begint de longcapaciteit weer af te nemen tot onder het gemiddelde. Uit onze resultaten blijkt dus dat je het gezondst bent tussen het 20ste en 30ste levensjaar.