Problemen
Bij ademhalingsproblemen of dergelijke problemen, wordt de beweging van de lucht in en uit de longen geremd. Het ademhalen gaat dan ook moeilijker. U moet er dan veel voor doen om lucht binnen te krijgen. De lucht die je inademt is minder dan een normaal persoon kan inademen. Het gaat even moeilijk als het ademen door een rietje. Ademhalingsproblemen kunnen geconstateerd worden door een onderzoek. Bijvoorbeeld door een longfoto, bloedonderzoek en longfunctieonderzoek. Er worden nog vervolgonderzoeken verricht voor een diagnose gesteld kan worden. Het kan zijn dat:
# de longblaasjes in elkaar zijn gezakt. Dit wordt longemfyseem genoemd.
# de spiertjes rond de longblaasjes zijn verkrampt. Dit wordt astma genoemd.
# het longweefsel is veranderd in littekenweefsel. Dit wordt longfibrose genoemd.
# de normale luchtstroom geblokkeerd is door teveel slijm. Dit wordt bronchitis genoemd.
De ademhalingsproblemen en ziektebeelden kunnen worden hersteld. Meestal moet de patiënt wat veranderen aan zijn of haar leefstijl. Het kan namelijk zo zijn dat de arts eist om te stoppen met roken of om af te vallen.
De omgeving kan invloed hebben op de ziektebeelden en problemen. U komt bijvoorbeeld elke dag in contact met uitlaatgassen en allergie veroorzakende stoffen. U kunt dus in aanmerking komen met schadelijke stoffen. Het kan ook zo zijn dat een oud huis of ruimte asbest bevat. Het giftige koolmonoxide kan dan uitgescheiden worden, waardoor uw ziektebeelden of problemen kunnen verergeren / ontstaan.